Шопинг с бюджет. Що е то?

Автор: Снежина Велкова

„С пари всеки може“ е казал народа и е бил прав. Ако разполагате с неограничени средства, за да си купувате облекло, дори без моден усет или прилагане на трикове ще изглеждате перфектно – най–малкото консултантите в магазина ще Ви облекат от глава до пети в последните тенденции. Друг е въпросът ако имате определен бюджет, с който да освежите гардероба си или да купите тоалет за някакво събитие. При това положение трябва да се пазарува рационално, премислено и ще Ви струва доста обикаляне по магазините. Но последното, все пак, е едно от основните удоволствия на шопинга. Запретваме ръкави и тръгваме!

Ако имаме нужда от конкретни дрехи (например: черен панталон, бяло сако и червена риза) задължително ги записваме в списък. Това е с цел да се самоманипулираме, когато има опасност да накупим прекрасни, но ненужни дрехи. Поглеждайте често – често този списък и се опитвайте изобщо да не разглеждате модели, които се отклоняват от него.

В случай че не знаете какво искате, но сте канени на рожден ден, на който трябва да се покажете в нови дрешки, избора пред вас е голям: нова рокля, нова блуза и пола, може би панталон и туника…. Тук е най–добре да си запишете на лист (отново) обувките, чантите и аксесоарите, които бихте могли да използвате за повода. Това ще бъде вашата изходна точка и критерий за приемане или отхвърляне на определени дрехи. Същото важи и в обратния случай – избрали сте дрехите, а  Ви трябва всичко останало.

снимка: H&M

Ако трябва да купувате повече от едно нещо, предварително определете за коя покупка колко максимум пари ще дадете. Така няма да си купите чанта на цената на чанта и обувки и после да останете без второто. Придържайте се строго към така разпределения бюджет. Има и една прекрасна възможност – да си купите чантата на много по–ниска цена от тази в бюджета и тогава ще имате повече за обувки… или да пренасочите останалото към спестяванията си.

Намаленията! Те са нож с две остриета, за това трябва да имате предвид следните особености: на първо място огромните проценти надолу са психологически трик, който ни прилагат търговците. С ниските цени на стоките често се подлъгваме да купуваме неща, които не ни трябват, не са качествени или дори не са нашия размер. На второ място: често остават дрехи, които са зацапани или дори скъсани, за това бъдете бдителни и оглеждайте стоката добре преди да стигнете до касата. От друга страна дискаунтите имат своите предимства: купуваш стоката на реалната й цена, а не на петорно раздудата отпреди 3 месеца; удоволствието от рационалната покупка е много по–голямо от това да дадеш половината си заплата за чифт дънки; големите марки са по–достъпни и разбира се, всяка жена има в гардероба си поне една безценна находка на цена от… само ние си знаем!

Когато пазарувате основни дрехи като: дънки, палта, официални рокли, сака, панталони, а също и обувки за зимата и официални обувки с ток, чанти и зимни аксесоари се стремете да отделите малко повече пари и да се сдобиете с по–висок клас. Тези вещи трябва да са изработени от висококачествени материали, защото ще се ползват по–дълго време и са универсални.

Другите дрехи като: леки летни рокли, ризи, топове, шарени панталони, поли, тениски, пролетни якета и др. можете да си позволите да не бъдат от супер качествени материи и с високи цени, тъй като модата им бързо се сменя и догодина може да не Ви се носят.

Обикаляйте магазините неуморно! За да направите най–добрата покупка не действайте импулсивно. Преди да обиколите моловете се разходете по малките магазини в центъра на града, по индийските магазини, по малките аутлети, навсякъде, където има алтернативни стоки. Ако там не намерите това, което търсите, се насочвате към големите сгради с многото магазини. Там направете обиколка на всички магазини и в първия етап на пазаруването само набелязвайте и пробвайте дрехи. След това си оставете малко време да хапнете или да излезете за малко от мола, за да отлежи в главата Ви видяното. Когато се върнете обратно на „бойното поле“, някои от огледаните и пробвани дрехи ще отпаднат автоматично, а други ще бъдат Вашите само при повторен поглед към тях!

 Пазаруването с приятелки е по–забавно, но самостоятелно е по–ефективно. Когато не ви се месят в избора и не ви карат да приключвате по–бързо ще можете да избирате спокойно и да се доверите на собствения си вкус. Ако наистина много се колебаете за някоя дреха, посетете магазина на следващия ден с най–доверения ви fashion съветник.  Плюсът на пазаруването с дружка е, че имате второ мнение още докато посягате към закачалката, а най – добрите приятелки знаят вкуса ви и сами ще носят към пробната ризи, панталони и бюстиета, които ви отиват!

Към началото