Хей, МЪЖЕ, бъдете готини!

Автор: Снежина Велкова

Вярно е, че външният вид е по – малко определящ фактор за мъжа, отколкото за жената, но в никакъв случай не трябва да се подценява напълно. Напротив – ако обърнете внимание на няколко дребни детайла и спазвате най – елементарни правила за обличане и поддържане ще бъдете с една крачка напред при всяко положение. Следващите съвети няма да Ви превърнат в метросексуален или друг вид тип, а в спретнат мъж, който излъчва доверие и класа.

Обувките

Независимо от стила Ви на обличане: спортен, спортно – елегантен, елегантен, обувките задължително трябва да бъдат чисти, здрави и да се връзват с облеклото. Залагайте на по – изчистени модели, за да ги носите с широк набор дрехи.

Ако са кожени, всеки ден ги почиствайте от прах, след това ги покривайте с боя и ги оставете да изсъхнат. Преди излизане ги изтъркайте с гъба с лустро или със специална мокра кърпичка за кожа. Така те ще се запазят по – дълго и ще изглеждат поддържани.

Велурените обувки трябва да се поддържат със специална за тях четка, която ги разресва и не замазва велура, така че той запазва вида си по – дълго. Боята също трябва да бъде специализирана за велур и не забравяйте, че той обикновено пропуска, така че помислете през какъв терен ще минавате преди да ги обуете.

Маратонките и кецовете се нуждаят от често пране – на 2 седмици най – много. Недейте да ги слагате в пералнята, по – добре ги накиснете в леген с вода и силен препарат и ги оставете така няколко часа. После с гъба (може и за чинии) ги изтъркайте старателно отвън и отвътре, изперете връзките и ги сложете да се сушат. Готово!

Чорапите

Когато носите костюм, чорапите трябва да са високи до прасеца, за да не се вижда края им, когато седнете и скръстите крака.

Всякакви чорапи с картинки по тях са забранени, освен ако не работите с деца и трябва да ги разсмивате.

Спора дали чорапа трябва да бъде продължение на обувката или на панталона не намира еднозначен отговор, но не е и толкова важно – и двете решения са добри.

Фигурите по мъжките чорапи са само ромбове или лого на марката им.

Косата

Ако не сте поддръжник на хипстърите, пънкарите или други групи, които изискват специфична прическа не се впускайте в големи оригиналности в прическата си, за да не изглеждате несериозен. Ако имате добре оформен череп, поддържайте 4 – 5 номер подстрижка и няма да имате нужда дори от гребен.

Голата глава не е естетически издържана. Може да си позволите тази „прическа“ ако оплешивявате и все още не искате да Ви личи, тогава дори е добър вариант. В друг случай не е препоръчително, най – малко, защото дамите обичат да докосват мъжка коса.

Ако Ви отива по – дълга коса, която се нуждае от ежедневно оформяне, използвайте козметика за мъже – гелове и пяни, които не са лъскави, не правят косата да изглежда мокра и имат мъжки аромат.

Има няколко прически, които са абсолютни модни гафове и препоръчваме да ги избягвате: отпред късо, отзад дълго – в никоя възраст не бива да се допуска. На кичури – безвкусно, освен, когато не е с артистична цел и за малко време. На плитки – футболистите се оправдават, че косата им пречи и за това си правят подобна прическа, но дори и при това положение плитките си остават опция само за Snoop Dogg.

За да бъде мъжката коса поддържана е нужно да се мие всеки ден с шампоан за честа употреба, с хума или ако има нужда против пърхот. Това се налага, тъй като мъжкия скалп е по – различен от женския и се замърсява по – лесно.

Горни дрехи

Тениски, ризи, блузи с яки, пуловери или суичъри винаги трябва да бъдат изгладени. Обратното винаги се набива на очи и прави лошо впечатление.

Ако обличате повече от една блуза, долните трябва да се скрият старателно – да се приберат в панталона или просто да бъдат по – къси. Това правило има и изключение: ако носите риза с елек или пуловер, в по – неглиже случаите може да се показва якичката и долната й част, но не и на официална среща.

Внимавайте с цветовете – розовото и червеното далеч не са забранени, но определено трябва да се съобразявате дали избраната горна дреха Ви отива на лицето.

Аксесоари

Дори и от най – скъпите и реномирани марки, мъжките чанти понякога изглеждат смешно, носени от определен тип мъже. Всичко зависи от стила, за това преди да си купите такава се допитайте дали би Ви отивала. Несъмнено е удобно, но може да се замени и с куфарче или чанта за лаптоп (за която никой нищо не може да Ви каже)

Шаловете са елегантен и удобен аксесоар, който не трябва да се притеснявате да носите. По – добре заложете на класиката, вместо на ярките цветове ако още сте неопитен в избора и носенето на шал.

Шапката – един страхотен начин да вкарате индивидуалност и стил в облеклото си. Ако сте с костюм не носете плетена шапка! Това не се вписва в никаква мода или дори леко течение. Цилиндър не се носи във всекидневието, но за сметка на това каскета отива на почти всички стилове обличане. Мъжката шапка тип „федора“ има елегантно излъчване и ако е правилният за Вас размер и цвят определено ще печелите точки.

Шапките с козирка са леко демоде, но не са фатален гаф. Още повече ако се обличате със смъкнати дънки и кецове, тогава са задължителни, но с прави козирки.

Към началото