Професия ‘’танцьор’’ или как да сме конкурентни като freelance-ри?

Въпреки, че е банална фраза, фактите са си факти и е немислимо да се заблуждаваме, че в 21 век дългосрочен успех се постига с малко усилия. За freelance-рите това правило важи с пълна сила и при тях личната инициатива и постоянството са по-важни от амбицията и дори от професионалните умения.

В превод от английски, freelancer е независим работник, тоест специалист, необвързан дългосрочно с конкретна работна позиция. Freelancer-ът избира сам работното си време и проектите, с които ще се заеме, сам си е шеф и сам се ангажира с търсенето на работни предложения.

Въпреки, че клубните танци не са типичната надомна freelance професия, основните правила са припокриват почти без изключения. Макар в танцьорската професия талантът да е на първо място, при търсенето на работа истината е малко по-различна.

С други думи дали сте freelancer или free dancer, личната инициатива играе решаваща роля за бъдещото ви благосъстояние.

В тази връзка екипът на dancebook е подготвил няколко съвета, които считаме за особено важни, когато се грижите сами за своите работни ангажименти:

* Рекламирайте се!

Рекламата е в основата на успеха ви, за това не трябва да изпускате нито една възможност да популяризирате своята дейност. Създайте портфолио, с което да можете да покажете уменията си по максимално достъпен начин. Пласирайте го навсякъде!

Добрият freelancer умее да забелязва всяка възможност да напомни за себе си и се чувства длъжен да се рекламира, дори когато има достатъчно работни ангажименти.

* Изградете доверие

Борете се за каузата винаги да вършите работата си до край, дори ако са възникнали недоразумения или сериозни проблеми на работното място. Ако съумеете да пренебрегнете обстоятелствата в името на поетия ангажимент, всъщност току що сте си спечелили още няколко покани за работа от доволния работодател. Комбинацията от постоянна реклама и добри контакти е 2/3 от пътя, който трябва да извървите, за да сте сигурни в бъдещето си.

Доброто име се създава трудно и се разваля лесно. То е достатъчен сигнал за вашия професионализъм.

* Бъдете себе си когато е възможно

Предимството да бъдете себе си и в работата никак не е за подценяване. Естествено тук не трябва да се стига до крайности, но това е начин да се отличите чрез своята идентичност и така да удвоите шанса си да бъдете наети.

Нека предположим, че 50% от работодателите предпочитат да наемат човек със собствен поглед за крайния резултат. Те не разполагат със знанията или времето за контрол на целия процес и търсят кадри с ясна визия за постигане на целите. При другите 50% просто ще следвате вече начертания план.

* Реквизит

Всеки клубен танцьор трябва да притежава богато разнообразие от сценични костюми, атрибути, техники на гримиране и прически, необходими за различните типове участия. Съгласете се, че собствениците на повечето клубове по-скоро биха повикали танцьор, който може да се впише във визията на конкретното участие, отколкото професионалист с неподходящ костюм.

* Професионални умения

Пишем за професионалните ви умения най-накрая понеже мисията е да достигнете до предложение за работа и така или иначе ще ги демонстрирате последни. Естествено, че трябва да се стараете да сте на най-високо ниво, но само уменията обикновено не са достатъчни за висока ангажираност.

Макар и основни, спазването на тези съвети е сигурен и изпитан начин да се развивате реално, вместо просто да губите времето си. А за тези, които разчитат единствено на своя талант, ще припомним, че именно едни от най-големите звезди са се изградили благодарение на находчивостта и упоритостта си.

 

Към началото