Гримът като култ към красотатa

 Автор: Vipe [fbshare url=“http://dancebook.bg/%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%82a/“ type=“button“ float=“right“]

Магията на гримирането съществува още от времето на египетските фараони и богините на красотата. Такъв пример за обожествени жрици са Афродита и хетската красавица Нефертити. Като първи в слагането на грим върху очите и клепачите, египтянките използвали изящната геометрия не само за да придадат на външния си вид царствената осанка на своето потекло и произход, но и го използвали като средство за прелъстяване и постигане на дълга младост и красота.
Същинските основоположници на грима обаче, се оказват мъжете. Много вождове и жреци на племена го използвали, за да рисуват лицата си в знак на почит към боговете, в които вярвали.
Представата за преобразяването на човешкото лице посредством грима постепенно навлязла доста охотно в живота на хората. С течение на времето макиажът, преминавайки небрежно във владение на жената, се обособява като вид изкуство и успява да превърне вечната и мечта за красота и младост в неуспорим факт. Опушен, изкрящ или незабележим, той прави нейната визия интересна и различна. В допълнение можем да кажем, че и ако е майсторски направен, макиажът може наистина да подмлади както възрастните дами, така и да превърне в зрели жени младите момичета.
В наши дни той има широко разпространение навсякъде в ежедневието на нежния пол, но и не само. Използването му в артистичния свят постепенно се превръща в истинска мода както при жените така и при мъжете и по – специално при тези, занимаващи се с make up или с други думи гримьори. Примери за известни лица в тази сфера ще дадем с името на един от най-известните гримьори в Холивуд – Греъм Джонстън, участвал в продукции като “ Дневникът на Бриджит Джоунс „, “ Гладиатор “ и “ Наистина любов „. Друг подобаващ представител на make up обществото е Еди Фънхаузер, който постоянно впечатлява и очарова аудиторията си с уникалната визия, която пресъздава върху своите модели, един от които е и добре познатата ни американска рапърка и озвучаваща актриса Ники Минаж . Не на последно място, разбира се, като представителка на женското съсловие от гримьори ще дадем за пример името на небезизвестната Пепа Стоянова, която не веднъж е доказвала качеството на своята работа както в телевизията, така и на кориците на списания като “ Penthhouse „, “ Playboy „, “ Freestyle „, “ Правен свят „, “ Maxim „, “ GO GUIDE “ и много други. Хора като тях спомагат гримът да се доразвие и стъпи стабилно върху медийната сцена. Именно по този начин той навлиза и в сферата на танците, превръщайки се в неделима част от тях.

Арт макиажът е изобразително изкуство и като такова успява да провокира и събуди креативност, въображение и художествени умения у всеки артист. А не е ли това най – ценният ресурс на всеки един сценичен изпълнител?

            Авангарден, бляскав и крещящ са определенията за сценичния грим, който намира своето място най-често на клубната танцова сцена. Външният облик на един танцьор няма как да бъде цялостно завършен без присъствието на макиажа в него. А когато става въпрос за големи ивенти и събития, той е просто задължителен поради факта, че атрактивната визия освен от костюмите се допълва и постига и благодарение на него.

Разчупената визия на грима е търсена най-вече от организаторите на грандиозни парти събития, провеждани предимно в House средите, където главен акцент освен гост DJ- ят е и изкрящият вид на танцьорите. Примери за събития от този ранг правени в България можем да дадем с организираните партита на “ SOLAR“, даващи изявата на световно известни DJ- и като Карл Кокс, Ричи Хоутин, Виктор Калдерон, Марко Карола, Карлос Фаурели и много други, чиято музика радва непрестанно многобройните български фенове.

               Красотата като понятие е абстрактна категория, която изобразява хармонично съчетани черти и елементи на даден обект, за да се придобие усещането за съвършенство, наслада, удовлетворение и удоволствие както за очите, така и за ума. Поради това и обаянието на макиажа се превръща в значима част от това жадувано съвършенство. От своя страна стремежът към запазване на красотата непокътната от времето довежда и до появата на козметичните средства. За това гримът може да бъде разглеждан и като култ към красотата, за който постигането на перфектни форми и дълготрайна младост се явяват водеща цел и намерение.

[related_posts limit=“10″]

[fbcomments]

Към началото