Ах, тези танци! КРЪМП

[fbshare url=“http://dancebook.bg/%D0%B0%D1%85-%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF/“ type=“button“ float=“right“]

Автор: Диан „The Joker“

Кръмпът е уличен танц, популярен в САЩ, който се характеризира със свободни, изразителни и високо енергични движения, включващи ръце, глава, гръден кош и крака. Младите чернокожи, които започват да се занимават с кръмп, виждат танца като начин за бягство от гангстерския живот и средство за „изразяване на гняв, агресия и безсилие по един ненасилствен начин„.

Корените на името Кrump (често изписвано и като K.R.U.M.P) идват от акронима Kingdom (Кралство) Radically (Коренно) Uplifted (Възвисено) Mighty (Могъщо) Praise (Възхвалява), представящо стила като артистична форма, базирана на вярата. Много често танцът се изпълнява по време на църковни събирания, акомпаниран от госпел музика.

Кръмпът е създаден през 2000 – 2001г. в Южен Лос Анджелис от двама танцьори Ceasare „Tight Eyez“ Willis и Jo`Artis „Big Mijo“ Ratti. Кръмпът, за разлика от много други хип-хоп стилове, фокусира върху високо-интензивни батъли и драматични движения – напрегнати, много бързи, остри и сурови. Както самите кръмпъри казват:

„Ако движенията са думи, то кръмпът е поетична плесница“ и „Изразяването е задължително в кръмпа, понеже кръмпът е изразяване. Трябва да накараш хората да усетят какво изпитваш. Няма как да танцуваш кръмп без причина или цел“.

Танцът е много рядко хореографиран и е почти винаги импровизационен. Основните движения, които се използват са jabs, arm swings, chest pops и stomps.

Предимно се танцува по денс сесии или батъли, отколкото на сцена. Често батъла приключва с в следствие на kill off, когато кръмпърът направи движение, което кара тълпата да избухне и „убива“ опонента си. Кръмпът се различава стилистически изключително много от другите хип-хоп танци. Танцьорите се събират на сесии (labbing), по време на които обменят опит, развиват своя стил и измислят нови движения. Въпреки че стилът е силово ориентиран и не е популярен сред женското съсловие, все повече дами намират мястото си в него. Кръмпът се танцува на високо темпо и забързана музика, понякога примесена с дъбстеп и индъстриъл мотиви. 

През 2005г. излиза филмът „Rize„, който изследва кръмпа и клоунинга в Лос Анджелис, батълите между кръмпъри и клоунъри, както и живота на хората танцуващи тези два стила. Клоунинга и кръмпът имат обща история – двамата създатели на кръмпа са били клоунъри в началото, но в последствие се отделят от групата на Thomas „The Clown“ Johnson (създателят на клоунинга). Имайки по  – агресивен и суров стил, „Tight Eyez“ и „Big Mijo“ създават кръмпа.

Журналистите сравняват еуфорията от кръмпа за хип – хопа с тази, която „Nirvana“ е била за рока през деветдесетте.

В момента стилът се среща все по-често и по-често в музикалните клипове и филми. Победителят в шестия сезон на реалити – шоуто „So you think you can dance“ е кръмпърът Ръсел Фъргюсън.

За жалост не е много популярен в България, поради сложността си, както и нуждата от имплементиране на лична история и/или огромна емоция по време на самия танц.

Ето и няколко клипчета:

[related_posts limit=“10″] [fbcomments]

Към началото